Minua ei yleensä haittaa syksyn pimeydet, talven pakkaset tai kevään loskat. Vuodenajat ovat rikkaus ja tarjoavat vaihtelua. Tämä syksy on kyllä alkanut tuntua aika pitkältä ja synkältä. Jostain syystä. Johtuneeko sitten viime aikojen epämiellyttävistä tapahtumista vai mistä, mutta ihan kuin pikkusen olis alkanut synkkyys ja märkyys masentaa.

Semmoisena hetkenä onkin mukava alkaa selata kesän kuvia. Tehdä pikkuinen mielikuvitusretki kuumiin kesäpäiviin ja puutarhan kukkien keskelle.

aa1-normal.jpg

Tänä kesänä perustettu potageri intoutu valtaisaan kasvuun. Tällä paikalla ei ollut keväällä kuin nurmikenttä.

 

aa5-normal.jpg

Tässä lähtötilanne. Potager laatikoineen on pikkuisen lammen takana. Lampi vielä tuossa vaiheessa laajentamatta.

 

1aapi-normal.jpg

Sitten on saatu aikaiseksi hiekkakäytävät ja laatikot. Lammen laajennuskin on alkanut. Loppukesästä tässä olikin sitten viidakko. Sinne tänne lonkeroivat avomaankurkut tuottivat makeaa kurkkusatoa pari-kolme kuukautta. Kaikki ekassa kuvassa näkyvät kasvit ovat itse siemenestä tai sipulista kasvatettuja, paitsi avomaankurkut, jotka ostin pikkutaimina.

 

aa2-normal.jpg

Alkukesästä laajensin myös pihalampea. Suunnitelmani vaan hiukan ns. vesittyi, sillä allasmuovi ei ollut niin iso kuin kuvittelin. Mutta kyllä tälläkin kokoa on semmoiset tuhannen litraa. Alkukesästä sijoitin sinne kaksi lummetta, keltaisen ja valkoisen, jotka kukkivatkin sitten vuoronperään. Tässä on valkoinen kukassa. Oikealla, vaalean substraatin yläpuolella näkyy myös altaan talonmiehet. Seisovan veden riesa ovat hyttysentoukat ja tietysti niistä myös kuoriutuu ihmisten "iloksi" riittävästi itikoita. Juhannuksen tietämillä kävin akvaariokaupassa ja löysin sieltä kaksi mukavannäköistä kultsua. Toinen on punaoranssi komeetta ja toinen ns. shubunkin eli musta-valkea-punainen. Punaoranssi on nimeltään Auvo ja shubunkin Kultsi.

Kultsujen tultua ei vesi enää altaassa seissyt, sillä hankin suihkulähteen sekä kunnollisen suodattimen. Pojat popsivat hyttysentoukat yms. suihinsa ja ihan kuin totta tosiaan piha olisi ollut paljon itikattomampi kuin aikaisemmin :)

Hyvin pojat altaassa kasvoivat ja viihtyivät. Lokakuun alkupuolella siirsin ne sisälle talvehtimaan ja odottelemaan uutta kevättä.

 

aa4-normal.jpg

Naapurin lehmät laiduntavat meidän pihan tuntumassa. Isot puhisevat eläimet olivat Nuutista melko jännittäviä.

 

aa3-normal.jpg

Pitkällä putkella otettu kuva auringonlaskusta. Ilta oli tyyni ja ihanan lämmin........